Hvordan skriver du en bok? Del-1

Å gå fra idé til ferdig utgitt bok, er en prosess med svært mange deler. Her kan du lese om noen av dem, og kanskje få et lite overblikk over hva som skal til.

Merk at dette er min framgangsmåte, og det finnes ingen fasit. Andre forfattere har nok en annen arbeidsmetode (selv om mange av elementene er de samme). 

Les eksempelvis «On writing» av Stephen King, for et innblikk i hvordan skrekkmesteren selv gjør det. La deg inspirere av andre kreative, og du vil etterhvert skape din egen metode eller rammeverk å jobbe innenfor.

Dette er heller ikke fasit på å skrive den perfekte boka, men det er bevisføring, for at uansett hva folk skal ha deg til å tro, så kan du skrive og utgi en bok.

Er du kreativ nok?

Det er ganske enkelt, du blir ikke forfatter før du har skrevet en bok (eller kanskje et skuespill,  filmmanus eller noen dyptgående artikler). Det samme gjaldt meg, før jeg utga debutboka mi, «3 steiner til nøkken». Våren 2022 kommer oppfølgeren, og jeg har planer om flere bøker framover. Jeg har ikke sagt opp dagjobben min, men skrivinga har endra mye i livet mitt til det bedre, og jeg ser at jeg engang i framtiden, vil gjøre mer av dette. Og, ikke minst, jeg kan faktiskt kalle meg forfatter!

Om du er som jeg var før min første bok, er du usikker på om du har det som skal til. Du har liten, eller ingen erfaring fra forfatterskap, annet enn å ha lest noen få, eller veldig mange bøker. Kanskje har du skrevet noen dikt, sanger, eller andre småtekster. Eller, du kanskje har begynt på en bok tidligere, men ikke kommet i mål. Du tviler på om du er kreativ nok (selvsagt er du det). 

Selv har jeg mange år i reklame- og kommunikasjonsbransjen hvor jeg har skrevet en del selgende tekster. Jeg har skrevet og spilt inn to album (også de helt selv). Også da leita jeg etter noen som sa, «jo, du kan skrive og spille inn album (nesten) helt selv og med begrensede midler». Det var heldigivs noen få der ute som oppmuntra meg i mengden av alle «naysayers».

Det er selvsagt ikke ideelt å gjøre alt selv, men beroende på din situasjon, kanskje det er det eneste alternativet du har? Sånn følte iallfall jeg det, og jammen klarte jeg skape to album jeg kan være stolt av, og som mange liker (selv om jeg fortsatt ikke er invitert til Grammys).

Den kreative prosessen er krevende!

Den kreative prosessen

Desverre er det ikke til å unngå at du går inn i en «fuck-off»-fase når du begir deg inn i et større kreativt prosjekt.

Å skrive en bok er både frustrerende, uforutsigbart og også fantastisk spennende,  belønnende og givende. Før du begynner er det viktige å vite at ideén om å skrive en bok, kun er en brøkdel av jobben du skal gjøre. Som med alle kreative prosjekter, er det å gjennomføre selve ideen, det som er det vanskelige, men heldigvis langt i fra umulig!

Egentlig er det ganske enkelt, det er de som faktisk skriver boka, som får kalle seg forfattere, ikke de som bare hadde en god idé, og ga opp etter 20 sider i Google Docs.

Kreativitet er hardt arbeide!

 “Genius is one percent idea and 99 percent perspiration,” Thomas Edison.

Det er viktig å vite at et såpass (potensielt) stort prosjekt, alltid har en eller flere «fuck off-faser», der du tviler på om det du skriver er bra nok, «tenk om alle hater det jeg skriver», eller om du har det i deg å gjennomføre prosjektet. Du begynner å fabrikere unnskyldninger for å ikke skrive. Det er i disse fasene de aller fleste prosjektene stopper opp og forsvinner.

Da er det svært viktig at du ber den følelsesmessige siden av deg selv gå til sidelinja, slik at du (jeg-stemmen i hodet ditt), altså din rasjonelle side, kan fortsette å jobbe – ikke la en dårlig følelse bestemme. Du har nemlig en bok å skrive. Om du fortsetter å skrive deg gjennom disse fasene, vil du ALLTID komme ut på andre siden og være stolt av hva du fikk til.

Å skrive bok tar tid, men hvor lang tid tar det?

Det er jo klart at tidsperspektivet varierer basert på idé og ambisjonsnivå. Om jeg skal anslå utifra mitt første bokprosjekt, brukte jeg kanskje cirka 3-5 timer pr bokside totalt sett. Skal du da skrive en bok på 200 sider, så blir det jo noen timer. 

«Men, herregud, åssen skal jeg få tid til det?»
Det handler om prioriteringer. Hva kan du ofre for å finne tid til å skrive? Selv satte jeg som mål at jeg skulle skrive minimum 7 timer i uka (ideelt sett minst en time pr dag) under prosjektperioden. I mine mest hektiske skriveperipoder, priotererer jeg å skrive framfor  TV (i alle mulige former), trening, festing osv. Lag en prioliste, og hold deg til den.

Tips! Sett klokka til å ringe en time tidligere enn vanlig tre til fem dager i uka. Bruk denne timen til å skrive mens resten av familien (i den grad du har en sånn) fortsatt sover. OBS! Fiks kaffetrakteren kvelden før, så alt du behøver å gjøre på morran er å trykke på knappen.

Selv om du ideelt sett har et fast sted du kan skrive, kan være alt fra kjøkkenbordet til ute i furtebua, husk at du kan skrive overalt. Selv har jeg en kreativ «hule» i forbindelse med garasjen. Men min første bok ble allikevel i stor grad skrevet på toget på vei til jobb, i bilen mens jeg venta på dattera mi etter skolen, mens kona var inne og handla, eller kanskje på en café eller venterommet hos tannlegen. Ha alltid med deg laptopen så du kan skrive når muligheten byr seg.

Mange som prater om å skrive bøker, sier «finn din leser»

Som gammel reklamemann, veit jeg mye om å skrive målgruppespesifikt for best mulig effekt. Det er selvfølgelig viktig i mange tilfeller og spesielt om du skal skrive en fagbok. Når det gjelder skjønnlitterær tekst, er jeg dog litt mer usikker. Selvfølgelig, om du har fått et oppdrag, eller du har en spesifikk oppgave med boka di, kan det være smart å ha en målgruppe eller en persona du skriver til.

Dog tror jeg de sterkeste bøkene, er de som er drevet av det du har på hjertet, det du kan noe om, og det du vil formidle, ærlig, nakent og personlig. Det er dine ord, din stemme og din historie driver boka. Tør du være deg selv, vil du også finne dine lesere og de som liker måten du formidler på. 

På mange måter kan du drite i hvem som skal lese boka di. Det er din historie, og om noen flere liker den, så er det fint, men ikke avgjørende.

 I would rather be remembered for writing something that was discomforting or offensive than to be forgotten for writing something bloodless and bland. Nick Cave.

Drit i alle flinkisser og fancy ord

Jeg var en av de som måtte google «hvor langt er et kapitel», «hva er en roman?», «hva er en novelle?», da jeg begynte å skrive, fordi jeg trodde det var avgjørende. I dag begynner jeg å få viss oversikt over alle begrep og termer, men da jeg var ferdig med debutboka mi, hadde jeg rett og slett ikke peiling på noe av det. Jeg visste ikke om jeg hadde skrevet fortellinger, noveller eller noe annet, og det spiller egentlig ingen rolle, for bok ble det. 

Tips! Det vil alltid være noen der ute som skal rette deg, kritisere, eller gi «gode råd» for å vise hvor flinke de selv er. Lytt gjerne med ett øre for å se om du kan lære noe, men ta deg aldri nær av hva de sier. Det er du som bestemmer hva din bok skal være.

Hva gjør du, når du har fått en idé?

Antageligvis har du allerede en idé om hva du vil skrive om, en vag tanke eller en krystallklar vei du vil gå. Uansett, hvordan det er med deg, så er det viktig at du nå får ideene ned på papir. 

Etter debutboka mi, visste jeg med engang at jeg ville bruke alt jeg hadde lært meg, til å skrive en bok til. En enda bedre en. Jeg anslo tidlig at jeg ville trenge cirka 2 år fra idé til lansering (ja, jeg har en vanlig jobb og familie ved siden av forfatterdrømmen). Lanseringsdato ble satt til seint våren 2022. Deretter regna jeg baklengs, og satte opp en veldig grov tidsplan (som jeg aldri holder (poenget er ikke å holde den til punkt og prikke, men å drive prosjektet framover)). 

Tips! Sett nøkkeldatoer for de ulike delene i din skrivprosess. Legg litt press på deg selv!

Spread the word

Så fort jeg bestemte meg for at jeg skulle skrive boka, gikk jeg ut i sosiale medier og fortalte om mitt nye prosjekt. Jeg fortalte om det til venner og alle andre som kunne se ut som de brydde seg. På den måten skapte jeg enda en slags «forplikelse» ovenfor både lesere og øvrig omgangskrets. Nå vil de av og til sjekke inn og lure på hvordan det går med prosjektet mitt, og da er det umulig for meg å si «nei, jeg klarte ikke..». 

Tips: Ta en kort pause fra bloggen nå, gå til facebook/instagram (eller annet) og skriv at du gjør research før du skal begynne å skrive en bok (til).

Fang hver eneste tanke og idé (også de dårlige):

Enten du foretrekker notatblokk eller telefonen, er det svært viktig at du skriver ned alt som kommer til deg som kan være relevant i forhold til boka di. Skriv det ned. Jeg bruker en app – anydo (en fantastisk liten sak) der jeg har en mappe for hvert prosjekt jeg driver med. Under disse prosjektene har jeg underpunkter som personer, steder, innspill på story, ideer om markedsføring osv. Så fort jeg får en idé, skriver jeg det ned under relevant blokk som en oppgave.

Noen eksempler: «se hva som skjer hvis Marianne ikke tok livet av seg, men ble lurt av sin eksmann» / «hva hvis Gammel-Gunnar faktisk ikke var senil? Han kanskje bare lurte Elinor? / «Husk å sjekke om jeg har brukt «egentlig» for mye. 

Tips! Skriv ned alle ideér du får, også dårlige, da disse plutselig kan vise seg å være grobunn og underlag for skikkelige gullkorn.

_____

Dette var altså noen innledende tanker, tips og ideer. Så, til hvordan du faktisk skriver boka di.

Gå til «Hvordan skriver du en bok? – Del 2»

 

3 steiner til nøkken - utgave 2

Les mer om «3 steiner til nøkken»

Kjells debutbok er samling overnaturlige historier hvor vi følger Robert Baastad under hans oppvekst i bygda Øyerstad i Indre Østfold. Historiene er hans liv, og hans død. 3 steiner til nøkken er mørk og dyster, men også full av humor, latter, litt lys og noe håp.

Hør «knapper og skolebrød» på Spotify

 «3 steiner til nøkken er en skjønnlitterær bok, med 7 historier basert på forfatterens oppvekst med innslag av overnaturlige elementer. Boka er på 196 sider og utgitt 2020. Foto, design og illustrasjoner er laget av forfatteren, hans kone og datter. Totalt er det lagt ned ca 1000 timer fra ideen om å skape boka til ferdig utgitt bok, i privat regi.»