I mange år har jeg jobba med å skape ting, og kjenner den kreative prosessen godt. Jeg kan ærlig si at jeg aldri har hatt skrivesperre, og jeg tror heller ikke jeg noen gang kommer til å få det. Det betyr ikke at jeg nødvendigvis produserer en prisvinnende roman hver gang, men jeg har alltid noe å skrive om. 

I skrivende stund har jeg skrevet to bøker, «3 steiner til nøkken (utgitt 2020)» og «En kamp mot demoner (kommer 2022)» Men, jeg har også en haug med kommersielle tekster for små og store selskaper, sanger, blogger, dikt og konseptutvikling i katalogen. Jeg har leda en haug med kreative workshops og seminarier, og det har aldri stoppa opp. Jeg makter å drive prosessen framover og ordene tar aldri slutt!

“Writer’s block is a phony, made up BS excuse for not doing your work.” Jerry Seinfeld

Skrivesperre er en tilstand hvor du sitter fast i et prosjekt, det tilsynelatende er umulig å skrive seg ut av. Du kanskje føler prestasjonsangst, at det du skriver ikke er bra nok, og mangler potensiale. Du er desperat etter å skrive noe andre skal elske (living other peoples life). Ofte kan sperra oppstå når skriver mot en deadline.

“Stopping a piece of work just because it’s hard, either emotionally or imaginatively, is a bad idea. Sometimes you have to go on when you don’t feel like it, and sometimes you’re doing good work when it feels like all you’re managing to do is to shovel shit from a sitting position.” Stephen King

Det er noe som heter «perception is reality», altså det du tror, er det som er sant. Så, om du tror du har skrivesperre, ja, da har du det.

Dette skal ikke handle om hjernen og dens fantastiske funksjoner, men det er bevist at du faktisk blir det du tenker. At hjernen din blir bli bedre og bedre, mer og mer innlåst på det du tenker ofte, og til slutt blir de en rutine («neurons that fire together, wire together (link til video på youtube).»  

Heldigvis kan du også kan bryte rutinene og tvinge hjernen til å bokstavlig talt tenke i nye baner, og skape nye rutiner og tankemønstre.

Hvorfor er skrivesperre en bløff?

Skrivesprerre er en bløff fordi du ikke plutselig glemmer hvordan du skriver. Du kan jo alltids skrive noe, eller? At du ikke kommer på hvor du skal gå videre med historien, er selvfølgelig utfordrende, men ikke en unnskyldning for å ikke skrive. Spesielt ikke med tanke på at du må skrive for å løse utfordringen.

“People love to talk about writer’s block. And they love to talk about writer’s block because it sounds fancy. It sounds like a real thing. It also sounds like something that you can do nothing about… And that, of course, isn’t true!”. Dr. Edmund Bergler

 

Å bryte forbannelsen, ligger i forberedelsene

Alle kreative prosjekter har en fase der ting går tyngre og ordene er vanskelig å finne. Heldigvis er disse fasene vanlige og ganske lette å komme ut av. Basert på John Cleese’s «5 steps to prepare for creativity», har jeg funnet en prosess som sørger for at jeg alltid ligger steget foran skrivesperra.

01. Tid – bestem når du skal jobbe kreativt

Som nevnt tidligere, skriver jeg overalt, i bilen, på toget og tannlegekontoret. Men, den spontane skrivinga er noe jeg gjør utover, og som følge av, den planlagte skrivetiden. Det er nemlig de planlagte øktene som driver meg framover, og som sørger for at jeg har ammunisjon til å skrive spontant når jeg får en mulighet.

Tiden du kan bruke på å skrive vil selvsagt variere i forhold til din situasjon, men du bør ha et antall sesjoner hver uke som du vet når begynner og slutter. Eksempelvis ringer klokka mi alltid kl.05.45 på morgenen, slik at jeg kan skrive en drøy time før min vanlige jobb, familietid, barnehage, skole, fotballtrening osv.

En fordel med å begynne tidlig, er at jeg kan senke pulsen fra morgenen av, siden jeg allerede har fått minst en time skriving den dagen. All tid jeg får til å skrive utover det, er bonus. Jeg planlegger også skrive-langhelger hvor jeg låser meg inn på ei hytte uten kontakt med omverden. 

Med såpass begrensa tid til å skrive, har du ikke tid til skrivesperre. Selv om du ikke føler deg inspirert, kan du ikke bare vente på at ideene skal komme til deg. Du må finne de selv.

Nei, du skal ikke bare sjekke facebook, skrive en mail, eller sette på en vask. Du skal skrive!

Tips! Sett faste tider du skal skrive. Bok deg inn i kalenderen. Det du skriver utover disse tidene er bonus.

02. Tid – sett nok tid

Å finne en flow kan ta litt tid, og når du vel er inne i drivet, vil du ikke stoppe før du har fått ut alt du har på hjertet. Ideelt sett boker du lange økter (ikke glem pauser), men du bør ha en time som minimum på faste økter (om du kun kan 30 minutter, er det fortsatt bedre enn å ikke skrive). Under mine skrive-langhelger, skriver jeg så mye som 11-12 timer pr. dag (med en løpetur, pizza, og småpauser i mellom slaga).

03. Sted – hvor skal du skrive?

På morgenen skriver jeg ved kjøkkenbordet, med høretelefoner på. Utover det, har jeg et studio (der jeg spiller inn musikk), med et skrivebord og et vindu ut mot skogen der jeg kan sitte. Akkurat hvor du sitter er ikke så viktig, det som er avgjørende, er at du kan sitte hele din planlagte tid, og at du kan sitte i fred. 

Tenk på at jo flere inntrykk du stenger ute, jo færre inntrykk må hjernen din ta hand om i tillegg til dit kreative prosjekt. Kan du hjelpe hjernen din tror du? Selv hører jeg kun på klassisk musikk, da de ikke har ord og vokal jeg må forholde meg til. Jeg spiller lavt for ikke å miste fokus, og gjerne musikk som matcher stemningen i  det jeg skriver.

En fordel med «sted» er at hjernen din etterhvert kjenner igjen skrivestedet dit, og går lettere inn i et kreativt modus. Du trener bort sperra di!

Min skriveplass

«Jeg bruker mye tid ute i studio ved skrivebordet. Her kan jeg jobbe uforstyrra med kreative prosjekter.»

 

04. Selvtillit – du kan faktisk drite i hva andre mener om det du skriver

Det er noe som heter at, «you can lead the horse to water, but you can’t make him drink». Altså, alt du kan gjøre, er så skrive så bra du kan, noe mer er ikke mulig. Og, du kan aldri få andre til å like det du skriver – det må de nemlig gjøre selv. Du kan kun gi de en tekst, og så må de velge om de liker den eller ikke. Du har ikke mulighet til å tvinge noen til å like det du skriver. At du har skrevet det du ville skrive, er det eneste som betyr noe.

Om noen liker det du presenterer, så er det bra, men ikke kritisk.

Tips! Velg hvilke anmeldelser/kommentarer og synsinger du tar med deg videre, og hvilke du legger til siden.

Du skal vite at perfeksjonisme også er en unnskyldning for å ikke skrive noe. Det handler i bunnen om en form for frykt. Frykt for kritikk, å vise seg svak, å ikke fullføre, eller kanskje frykt for at du rett og slett er dårlig. Da er det bedre å skylle på skrivesperre (som følge av din perfeksjonisme), så slipper du gi ut noe, så slipper du bli såra.

Din tekst kommer aldri til å bli perfekt! Den bare blir det den er. Ingenting annet.

Very often done is perfect!

05. Kos deg og ha det moro

Ikke ta deg selv, eller skrivinga så høytidelig. Over-seriøse og selvhøytidelige folk er sjelden de som kommer opp med mest og best idéer. Du kan bare være deg selv, og det bør jo være helt ok. Kos deg med prosessen, smil ofte og le mye. Le litt ekstra av de som ev. kritiserer deg.

Skal du ut på skriveøkt, sørg for at du har det fint. Sitter du på hytta? Fyr opp i peisen, spis sjokolade og potetgull. Ta en øl i badstua. Kos deg. Hjemme bør du sørge for at te og kaffe er preparert og klart til du skal skrive.

Ikke ta deg selv så høytidelig, det er jo bare skriving. 

 

Gå til «skrivesperre er oppskrytt! Del 2» her

_________________

Ok, det var noen tips og triks!

Har du synspunkter eller kommentarer, legg gjerne igjen en kommentar. Lykke til videre med alt.

 

Hør «knapper og skolebrød» på Youtube

Jeg kasta 3 steiner til Nøkken

Les mer om «3 steiner til nøkken»

Kjells debutbok er samling overnaturlige historier hvor vi følger Robert Baastad under hans oppvekst i bygda Øyerstad i Indre Østfold. Historiene er hans liv, og hans død. 3 steiner til nøkken er mørk og dyster, men også full av humor, latter, litt lys og noe håp.

 «3 steiner til nøkken er en skjønnlitterær bok, med 7 historier basert på forfatterens oppvekst med innslag av overnaturlige elementer. Boka er på 196 sider og utgitt 2020. Foto, design og illustrasjoner er laget av forfatteren, hans kone og datter. Totalt er det lagt ned ca 1000 timer fra ideen om å skape boka til ferdig utgitt bok, i privat regi.»